Kirjailija Franklin Foer ei niinkään keskity kirjassaan kertomaan jalkapallosta, vaan kaikista niistä nykymaailman kipupisteistä jotka ovat kytköksissä jalkapalloon.
Foer on tehnyt kovasti taustatyötä ja on itse jalkapallofani, joka myös näkyy tekstissä. Hän aloittaa kirjan: "Olen surkea jalkapalloilija". Ehkä juuri tämän johdosta jonkinlainen "hulluus" jalkapalloon on syntynyt ja olemassa. Ei kai tämä kirjakaan olisi tässä muodossa nähnyt päivänvaloa?
Kirjassa liikutaan ympäri maailman ja kuten lehtien otsikoista on vuosien mittaan havaittu, maailman suosituin urheilulaji pitää sisällään ongelmapesäkkeitä. Foer tarttuu englantilaisen jalkapallon huliganismiin, uskontokuntien kysymyksiin - niin Brittein saarilla kuin Islamin mailla - gansterien osuuteen jalkapalloon ja Brasilian nousuun ja tuhoon.
Jalkapallon taakkana on kautta sen historian ollut rajanveto, vihamielisyys ja fanaattisuus monissa eri muodoissa ja lähes joka paikassa jossa sitä harrastetaan. Lajia on käytetty hyödyksi ja päinvastoin. Jalkapallo on maailmamme kuva, joka peilin lailla näyttää sen monet kasvot.
Jalkapallon maailmanselitys on erikoinen lähestymistavaltaan, mutta hauska ja humaani teos, joka tarjoaa myös tarinoita, jotka myös sivuavat yhteiskuntaa, sen historiaa ja kehitystä. Jalkapalloakaan ei unohdeta. Mistä syntyi termi huligaani ja kuka on sen isä? Mikä joukkue nimittää itseään juutalaisiksi - olematta kuitenkaan sitä - ja miksi näin? Mikä areena on maailman jalkapallon kuuluisin näyttämö?
Siinä muutamia kysymyksiä, jotka aukenevat kirjaa lukiessa. Samalla selviää vaikkapa mitä perinteitä vaalivat huippuseurat kuten, Glasgow Celtic ja Rangers, Amsterdamin Ajax ja Belgradin Punatähti. Jalkapallo on enemmän kuin peli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti