keskiviikkona, joulukuuta 26, 2012

Kindle osa1


Kyllästyneenä kannattelemaan isoja kirjoja, eli näitä järkäleitä, päätin tehdä asialle jotain. Sängyssä lukiessa tuhannen sivun opus on jopa vaarallinen. Sitä ei halua saada otsaansa mikään kulma edellä. Ei edes poikittain.

Nykypäivän ratkaisu parempaan lukemiskokemukseen onkin e-lukija. Myynnistä löytyy jo useita malleja, jotka ovat  kevyitä, pieniä ja luettavuudeltaan erinomaisia. Akku kestää yhdellä latauksella viikkoja, kirjoja mahtuu kerralla mukaan satoja ja uusien ostosten suorittaminen on helppoa.

Kävin läpi useiden valmistajien eri vaihtoehtoja ja päädyin lopulta Kindlen perusmalliin. Laite on hyvin yksinkertainen. Siitä puuttuu kosketusnäyttö, joten sivun kääntö eteen- ja taaksepäin tehdään laitteen reunoilla sijaitsevilla painikkeilla. Erittäin toimiva ratkaisu. Samat painikkeet on sekä laitteen vasemmalla, että oikealla reunalla.

Muut tarvittavat painikkeet löytyvät laitteen kehyksen alareunasta. Navigointi-, paluu-, näppäimistö-, toiminto- ja koti-painikkeiden avulla tehdään muut tarvittavat toimenpiteet. Tämän lisäksi laitteen alareunassa on USB-liitin, sekä virtapainike.

Kuuden tuuman E-Ink Pearl -näyttö on ihanteellinen tekstin lukemiseen. Pinta ei heijastele ja sitä pystyy lukemaan myös auringonvalossa. Itse asiassa se tarvitsee valoa - pimeässä lukeminen ei onnistu, koska näytössä ei ole taustavaloa - ja lukukokemus lähentelee paperilta lukemista. Katselukulma ei vaikuta tekstiin, vaan se pysyy yhtä hyvänä myös sivulta katsellessa.

E-Ink -näytön yksi etu on sen alhainen virrankulutus. Näytön piirtämiseen kuluu energiaa, mutta sen ylläpitämiseen ei. Tästä johtuen laitteen akkukesto on viikkoja kovallakin käytöllä. Laitteen sivunvaihtoasetukset olen säätänyt niin, että näyttö tyhjennetään ja piirretään jokaisen sivunvaihdon aikana. Näin kirjaimet ovat aina terävät ja hyvin piirtyvät.

Monet vertaavat keskenään e-lukijoita ja tabletteja (esim. IPad tms), mutta kysymyksessä on kaksi täysin eri tarkoitukseen tehtyä laitetta. Näiden asettaminen vastakkain on aivan väärä lähestymistapa. Itse asiassa monella voisi olla tarvetta molemmille laitteille. Ne eivät korvaa toisiaan.

Jos tarkoituksesi on lukea (lähinnä) tekstiä ja haluat kevyen laitteen, jota on helppo kuljettaa mukana - valinta on e-lukija E Ink -näytöllä (sähköinen muste). Lukeminen ei rasita niin paljon silmiä ja onnistuu myös ulkona auringonpaisteessa.

Jos taas käyttötarpeesi on lukea dokumentteja jotka sisältävät paljon (värillisiä) kuvia, videoita, linkkejä - tai haluat laitteeltasi perinteistä nettikäyttöä - valintasi on tabletti värinäytöllä (LCD, TFT tms).

Kun olin lopulta oman valintani tehnyt ja päätynyt Kindlen perusmalliin, oli aika lähteä tekemään hankintaa. Tällä hetkellä Amazon hoitaa ulkomaan toimitukset USA:n nettikaupan kautta. Tilaus oli erittäin helppo tehdä. Torstaina iltapäivällä tehty tilaus tuli kotiovelle maanantai-iltana.

Hinta Kindlen perusmallille on 89 dollaria, johon tulee Suomeen tilattaessa vielä lisäksi toimitus- ja tullauskustannukset. Amazon hoitaa nämä kaikki yhdellä kertaa ja tilaajan ei tarvitse huolehtia mistään muusta. Tulliposti kyselee vielä henkilötunnuksen sähköpostitse.

Kun UPS on tuonut pienen mustan laatikon kotiovelle, on aika ryhtyä tutustumaan sähköisen kirjan maailmaan. Tästä lisää - Kindle osa 2.



Ei kommentteja: