keskiviikkona, joulukuuta 26, 2012

Kindle osa 2


Kindle on nyt siis hankittu ja käytössä. Mitä kaikkea sillä siis voikaan tehdä ja mitä asioita liittyy e-kirjojen lukemiseen? Mikä on Kindlen rooli nykyisessä e-kirjamaailmassa?

Kindle on tuote, joka on tehty palvelemaan Amazonin omaa kirjamyyntiä ja tukee sen omaa azw-muotoa. Aluksi tuntuisi siltä, että Kindlellä ei pysty lukemaan mitään muita kuin Amazonin myymiä kirjoja. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kindlellä pystyy lukemaan (pienillä toimenpiteillä) lähes kaikissa muissakin formaateissa tehtyjä e-kirjoja.

Avainasemaan e-kirjojen hallinnassa nousee ilmainen Calibre-ohjelma, jonka avulla e-kirjojen hallinta PC:n kautta tulee helpoksi. Calibren avulla on helppo pitää kirjastoa ja muuntaa tarvittaessa erilaiset e-kirjaformaatit (esim. ePub tai PDF) Kindlen tukemaan mobi-muotoon.

Käytännössä Kindle kytketään USB-kaapelilla tietokoneeseen ja Calibre tunnistaa laitteen. Listasta valitaan halutut kirjat siirrettäväksi ja napin painalluksella teokset ovat Kindlen muistissa. Calibre organisoi kirjaston ja Kindle toimii vain lukulaitteena. Kaikki toimii erittäin sujuvasti ja helposti.

Amazonin englanninkielinen kirjavalikoima on valtava. Luettavaa löytyy jokaiseen makuun ja osassa kirjoista myös hintataso on sopiva. Tilaaminen käy Kindlestä suoraan WLAN-yhteyden kautta. Kun sopiva kirja löytyy, sen voi ladata suoraan laitteelle yhdellä napin painalluksella, kunhan tilin asetukset on kunnossa.

Suomenkielisiä kirjoja haluava ei Amazonin kaupasta tarjottavaa löydä. Tämä on pieni puute, mutta apuun tulevat lukuisat suomenkieliset e-kirjakaupat (esim. Elisa Kirja, DigiAnttila, Suomalainen). Näissäkin tarjonta on vielä suppea ja hintataso aivan liian korkealla. Nämä kaupat eivät tarjoa suoraan Kindleä tukevaa formaattia kirjoilleen. Elisan ilmaiset ePub-kirjat kääntyvät Calibren kautta hyvin Kindleen.

Netistä löytyy palveluita tuhansille ilmaisille (free) kirjoille, joista osa on myös suomenkielisiä. Näistä palveluista tunnetuin lienee Project Gutenberg. Pirkanmaan kirjastot on myös ottanut valikoimiinsa tänä syksynä e-kirjoja. Pääkaupunkiseudulla vastaava palvelu on ollut käytössä alueen kirjaston käyttäjille jo pidempäänkin.

Myytävän e-kirjan pitäisi olla huomattavasti halvempi kuin vastaavan paperisen version. Nyt tilanne on jopa päinvastoin. Jos halutaan e-kirjojen myynnin kasvavan ja yleistyvän koko kansan käyttöön, hintatason pitää pudota. E-kirja on tulevaisuuden kirja, joka on helppo ostaa, lukea ja se myös säästää energiaa ja luonnonvaroja.

Toinen e-kirjojen yleistymistä jarruttava seikka on erilaisten kirjaformaattien ja laitteiden kirjavuus. Pitäisi päästä siihen, että kaikilla laitteilla voi lukea jokaisesta kaupasta ostettavia kirjoja. Nyt tilanne on se, että isoilla kaupoilla (esim. Amazon ja Barnes & Noble ) on omat lukijat ja e-kirjoissa omat tiedostomuotonsa.

Kirjojen DRM-suojaus on myös ostohalukkuutta vähentävä tekijä. Varmuuskopiota omasta ostoksesta ei voi tehdä ja ostaja voi olla myös sidottu kirjakaupan tiliin. Jos tilin katkaisee, oikeus ostamaansa kirjaan voi mennä saman tien (Amazon).

Vaikka tilanne onkin e-kirjamarkkinoilla nykyisellään melko sekava, käytäntö taitaa olla jotain muuta? Kuten jo aikaisemmin totesin, Calibre-ohjelmistolla voidaan kirjojen formaatit muuntaa ja siihen löytyy myös plugin-ohjelmat jotka poistavat samalla myös DRM-suojauksen.

Käytännössä siis voisi ostaa Elisa Kirjakaupasta ePub-muotoisen DRM-suojatun e-kirjan käyttäen Adobe Digital Editions-ohjelmaa. Kirjan voisi sen jälkeen ladata Calibre-ohjelmaan, joka purkaa ja muuntaa sen mobi-muotoon. Tämän jälkeen kirja olisi siirrettävissä suoraan Kindleen ja luettavissa sieltä.

Korostan tässä, että itselläni ei ole mitään kokemusta näistä DRM-poisto-ohjelmista tai plugineista ja niiden käytöstä. En myöskään suosittele kenenkään käyttävän. Asia vain osui kohdalle tutkiessani e-lukijoiden yleisiä ominaisuuksia ja niihin liittyviä asioita.



Palatakseni takaisin pääasiaan, eli Kindlen ominaisuuksiin. Kuvassa näkyy esimerkki siitä, miten Kindlen sisäänrakennettu sanakirja toimii. Kursori siirretään painikkeilla halutun sanan kohdalle, joka tässä tapauksessa on: dedication. Yläreunaan ilmestyy sanakirjan selvennös kyseisen sanan osalta. Kursoria siirtämällä tulee aina sen osoittaman sanan selitykset.

Sanakirja on hyvin toteutettu apuväline, jolla sanan merkitys selitetään yksinkertaisemmin. Ainoa haitta meille suomalaisille on se, että sanakirja on käytössä vain englanninkielisenä (english to english). Tämän tilalle on vaihtoehtoja muutamista valtakielistä, mutta suomenkielistä sanakirjaa (english to finnish) ei ole saatavana, eikä varmaan ole tulossakaan.

Kindlestä pystyy säätämään fontin kokoa ja muita näytön asetuksia, kuten fontin tyyppi, riviväli ja marginaalien väli. Nämä säädöt voidaan tehdä vain azw- ja mobi-muotoisille kirjoille. PDF-muotoisten kirjojen fonttia tai muita asetuksia ei pystytä säätämään.

PDF-kirjojen lukemista helpottava käyttökelpoinen asetus on näytön kääntäminen vaakasuuntaan. Tällöin tekstin koko on isompi ja se helpottaa pdf-muotoisen kirjan lukemista. PDF-muotoisen kirjan voi myös kääntää mobi-muotoon Calibren avulla, jolloin myös esim. fonttien kokoa voidaan muuttaa. Tämä muunnos ei kuitenkaan aina toimi parhaalla tavalla, johtuen pdf-dokumentin "sidotusta" luonteesta.


Nyt on saatu ensimmäiset kirjat koneeseen ja päästy jo lukemaan uudella Kindlellä. Mitä apuvälineitä ja lisälaitteita Kindleen löytyy ja miten siitä saa vielä lisää irti käyttämällä erilaisia ohjelmallisia apuja.

Näistä kertoo enemmän - Kindle osa 3.

Ei kommentteja: