sunnuntaina, maaliskuuta 16, 2014

Kindle vs ElonexMarkkinoilta löytyy jo erilaisia e-lukulaitteita, jotka yrittävät haastaa perinteisen Kindlen. Verkkokauppa.com myi erän Elonex -merkkisiä laitteita hintaan 14,90 euroa. Sain yhden kappaleen testattavaksi. Löytyykö Kindlen voittaja?

Kindlen perusmalli maksaa 69 $, joten Elonex on tuon tarjouksen pohjalta houkutteleva laite. Kun lisäksi Kindle on ostettavissa Suomeen vain lisäkustannuksin amerikkalaisen Amazon-verkkokaupan kautta, korostuu hintaetu entisestään.

Elonexin osalta alku ei näyttänyt lupaavalta. Paketista otettua laitetta ei pystynyt kunnolla käyttämään, koska lukija jumittui koko ajan. Maininta Verkkokauppa.comin sivuilla kertoi ongelmaan auttavan laitteen firmwaren päivitys.

Vierailu siis valmistajan sivustolla, jostain löytyi päivityspaketti ladattavaksi. Pävitykseen käytetään SD-muistikorttia, josta laite kopio tiedostot. Kopiointi ja kortti koneeseen! Kaikki sujui hienosti siihen asti, kunnes päivitys piti käynnistää muistikortilta. Sen jälkeen aikaa menikin suhteettoman kauan - joku voisi muotoilla: hermoja koittelevan kauan.

Ohjeissa mainittiin, että laitteesta sammutetaan virrat ja sen jälkeen painetaan määrätyt näppäinkombinaatiot ja päivitys käynnistyy. Ei muuten käynnistynyt. Ohjeista oli jäänyt pois olellinen seikka. Viimeinen toimenpide on kaikkien muiden näppäilyjen jälkeen yhtäaikainen virran käynnistys. Johan saatiin laite toimimaan ja testaaminen käyntiin.

Kindle (vas ) ja Elonox (oik).
Molemmissa vertailtavissa lukijoissa on 800x600 -resoluution ja 6 tuuman e-mustenäyttö. Selkeä ero näytöissä on havaittavissa heti ensimmäisellä katselulla. Näytön kirjaimet molemmissa laitteissa ovat yhtä terävät - tai yhtä pehmeät, miten asian haluaa ilmasta. Kindlessä sen sijaan kirjaimet ovat tummempia ja helpommin luettavissa, kun Elonexilla ne ovat harmaat. Pohjan väri on suurin piirtein samansävyinen, mutta kontrasti on Kindlessä siis parempi.

Sivujen vaihto toimii molemmissa laitteissa hyvin samalla tavalla ja nopeudella. Kindlessä on myös mahdollista säätää sivun päivitystä niin, että koko näyttöä ei puhdisteta kokonaan joka kerta. Tämä säästää virtaa, mutta tekee tekstistä aavistuksen sumeaa.

Mekaanisesti laitteet poikkeavat toisistaan. Kindlen pienempi koko ja paino (168g), sekä ohuus tuntuvat miellyttävämmältä. Elonex on huomattavan paksu ja painavampi (185g). Ominaisuutena ehkä eniten haittaa näytön reunan paksuuden tekemänä varjo näyttöön sivuvalaistuksessa. Elonexin alaosan isompi koko saattaa joitakin isokätisiä miellyttää käsittelyssä.

Sivunvaihtonäppäimet ovat Kindlen sivussa, kun Elonexin pyöreä suuntapainike on sijoitettu etulevyn oikeaan alanurkkaan. Kindlen käyttö on sujuvampaa tältä osin. Muut hallintapainikkeet on laitteissa sijoitettu eri konseptilla. Näitä tarvitaan harvemmin, joten niiden sijoittelulla ei niin väliä ole.

Kindle (vas) ja Elonex (oik).
Laitteet myös tukevat eri tiedostomuotoja. Kun Kindlellä on Amazonin omat muodot ja mobi, Elonex tukee ePub-muotoa. Periaatteessa tällä on merkitystä siihen, mistä e-kirjojaan hankkii, mutta käytännössä muunnosten tekeminen vaikka PC:n Calibre-ohjelmalla on helppoa. Molemmat tukevat myös PDF-muotoa, mutta käytännössä tämä muoto ei sovi e-lukijoihin.

Kindlen akku kestää puolitoista kuukautta ja Elonexin sen sijaan vain pari viikkoa. Elonexin 1Gb muistia voi vielä kasvattaa SD-kortin avulla 2 Gb verran. Lisäksi laite tukee äänitiedostojen soittamista. Kuulokkeita varten on oma liitin. Näitä lisävarusteita Kindle ei sisällä ja sisäinen muistikin on pienempi. Tosin siihenkin mahtuu satoja kirjoja. Lisäksi on käytössä Amazonin tarjoama pilvipalvelu tallennuksille.

Mini-USB.
Vähän ihmetytti Elonexin USB-liitin, joka oli nykylaitteista poiketen mini-mallia. Kindle on varustettu micro-mallilla, joita löytyy nykyisistä puhelimista ja tableteista. Näin kotona pyörivät kaapelit ja laturit käyvät "ristiin".

Elonex käyttäytyi erikoisesti kun siitä sulki virran kesken lukemisen ja käynnisti laitteen uudestaan. Ensinnäkin käynnistyminen kesti todella pitkään, ja kun se lopulta tapahtui, laite olikin valikkotilassa.

Jos Kindlessä lopettaa lukemisen, laite palaa samaan kirjaan kun sen käynnistää uudelleen - ja vielä samalle sivulle missä lukeminen loppui. Ja tämä kaikki tapahtuu muutamassa sekunnissa. Elonox kyllä muistaa sivumerkit, mutta aloituksessa mennään aina alkuvalikon kautta ja valitaan kirja joka kerta uudelleen.

Yhteenveto. Mainittuun hintaan Elonex on harkinnan arvoinen laite. Näyttö ei yllä Kindlen tasolle, sillä kirjaimet ovat näytössä yllättävän harmaat. Kindle vie myös käsiteltävyydellään voiton. Jos ei tarvitse äänitukea tai sudoku-peliä - joka myös löytyy Elonexin lukijasta - korostuu Kindlen paremmuus entisestään.

Omalla kohdallani tärkein seikka olisi Kindlen näytön tarjoamat tummemmat kirjaimet. Parempi kontrasti helpottaa lukemista. Lisäksi Elonexin hidas käynnistyminen ja aloitus aina alkuvalikosta oli suuri miinus sujuvaa käyttöä ajatellen.

Uusia laitteita tulee jatkuvasti ja hintataso putoaa koko ajan. Saa nähdä miten e-kirjojen lukeminen valtaa alaa Suomessa. Tällä hetkellä ei voi mistää buumista puhua. E-kirjoja luetaan, mutta siihenkin käytetään enimmäkseen sitä tuttua tablettia. Käyhän se niinkin, mutta e-lukijalla on etunsa. Akku kestää, keveys on valttia ja yrittäkääpä lukea tabletilta keskikesän auringonpaisteessa. Siinä e-mustenäyttö vie vielä voiton.

Ei kommentteja: