torstaina, tammikuuta 01, 2015

Chromecast osaa myös ohjata


Chromecast on hdmi-porttiin liitettävä Googlen erinomainen apuväline ohjelman katseluun isolta näytöltä. Moni ei ehkä tiedä, mutta tämän ihmetikun avulla on myös mahdollista ohjata näyttöä. Kaukosäätimeen ei siis tarvitse välttämättä koskea.

Ominaisuuden virallinen nimi on HDMI-CEC, mutta eri laitevalmistajilla on omat nimityksensä. Käytössäni on Philipsin vanha 42-tuumainen, jossa tätä ominaisuutta kutsutaan nimellä Easylink.

Kun Easylink on otettu Philipsin asetuksista käyttöön ja tabletilta kytkee ohjelmaa Chromecastiin, niin se osaa hdmi-portin kautta ohjata ensin TV:n päälle ja sen jälkeen valita oikean sisääntulon.

TV:n kytkeminen päälle onnistuu vain, jos Chromecastin virransyöttö tulee pistorasiaan liitetyn virtalähteen kautta jatkuvasti. Käytettäessä tähän esim. TV:n USB-liitäntää - joka on siis toimii vain kun TV on päällä - voidaan ohjata pelkästään sisääntulon valintaa.

Samaa ominaisuutta tukevat monet muutkin laitteet. Käytössäni on PS3-pelikonsoli, joka osaa tehdä samat temput. Asetuksista pitää vain kytkeä päälle hdmi-ohjaus ja laitteiden käyttö on taas astetta helpompaa.

Chromecastin osalta odotan tällä hetkellä uutta päivitystä Yle Areenan Android-ohjelmaan. Tämän piti valmistua jouluun mennessä, mutta julkaisu kääntyi uuden vuoden puolelle.

Ohjelman tuki mahdollistaa sen, että Areena-sovellus lähettää tiedot Chromecastille, joka osaa streamata lähetystä suoraan rasittamatta tablettia. Chromecast tekee siis työn ja tabletilla voi vaikka surffailla samaan aikaan.

Tabletilta kyllä voi jo nyt peilata näkyvän ruudun Chromecastin kautta, mutta silloin se sitoo tabletin kokonaisuudessaaan tähän puuhaan. Sinänsä käyttökelpoinen ominaisuus monissa muissa tilanteissa. Tämä ruudun siirto onnistuu käyttäen Google Playn Chromecast-ohjelmaa.

Ei kommentteja: