perjantaina, maaliskuuta 05, 2010

Pallomme

Viime vuosien ilmastokeskustelu ja luonnonkatastrofit ovat nostaneet maapallomme kiinnostuksen kohteeksi. Tiedekeskus Heureka on hankkinut käyttöönsä USAn NOAA-viraston suunnitteleman havaintovälineen, jolla voidaan esittää erilaisia ilmastoon, maanpintaan, valtameriin ja tähtitaivaaseen liittyviä ilmiöitä. Tutustuin tähän Science on a Sphere-näyttelyyn.

Järjestelmän havaintoväline on puhdas ilmaan ripustettu kaksimetrinen pallo, johon kuvamateriaali heijastetaan neljällä dataprojektorilla. Maapallon kuvaa voidaan esitystilanteissa käännellä kaukosäätimen avulla ja valita haluttu ohjelma käyttöön.

Aihealueita on monia, sillä pallolla voidaan esittää esimerkiksi:
  • Maapallon muodot
  • Pilvirintamat
  • Merivirrat
  • Yön ja päivän raja
  • Lämpötilat
  • ym. ym.
Mielenkiintoisia näkymiä pallolla olivat esimerkiksi vuoden 2004 tsunami ja aallon eteminen maailman merillä, sekä viime viikkojen Chilen maanjäristyspisteet. Myös maapallon keinovalon esitys havainnollisti miten rikkaus on jakautunut maapallolla. Köyhillä alueilla vallitsee yön pimeys - Las Vegas hehkuu maailman valoisimpana alueena.

Lentoliikennettä simuloiva karttaohjelma näytti kaikki maapallon reittilennot liikkuvina valojuovina. Euroopan yllä on todellinen kuhina kun uskomaton määrä lentokoneita risteilee joka päivä ja yö unionin yllä.

Ehkä mielenkiintoisinta järjestelmässä on se, että sillä on suorat yhteydet dataa tuottavaan palveluun - ohjelmat päivittyvät koko ajan uusimmalla tiedolla. Kaikki tieto ei ole kovin ajankohtaista, sillä satelliiteilla voi mennä viikkoja - ellei kuukausia - koko maapallon havainnointiin. Pilvikartat olivat muutamien viikkojen takaisia.

Monet tiedot saadaan näkyviin siis hyvinkin nopeasti. Maanjäristyskartta ja Chilen tapahtumat ovat yksi esimerkki siitä, miten tämä havaintolaite on hyvin ajankohtainen ja siksi kiinnostava seuratessa erilaisia tapahtumia.

Maapallo leijuu tiedekeskuksessa vielä ainakin kaksi vuotta, joten kannattaa käydä tutustumassa ja ehdottomasti silloin kun paikalla on esittelijä kaukosäätimensä kanssa. Tällä kertaa osuin päivän viimeiseen esitykseen ja sain sen tällä kertaa ainoana osallistujana henkilökohtaisesti. Suosittelen.

( Photo by Jan Suominen © 2010 )

Ei kommentteja: